Wat begon met een blauwe koe…
Maart 2016
Ik voel me niet goed en ik loop net alsof ik dronken ben. Ik kan me niet meer concentreren en het lijkt wel of de wereld langs me heen gaat. De wereld is ineens veel sneller dan dat ik ben. Het lopen gaat moeilijk en ik heb moeite met het omschrijven van mijn gedachten en gevoelens. Ik kan geen twee dingen tegelijk doen.
“Dokter mijn hoofd is raar en als ik loop lijkt het wel of ik dronken ben”. Meer kon ik niet uitleggen aan de huisarts. Hij nam het meteen serieus, onderzocht me en belde het ziekenhuis. Op de spoedeisende hulp kreeg ik onderzoeken en moest ik allerlei testen doen. Het was net of ik er zelf niet helemaal bij was en dat het over een ander ging.
De uitslag
Een aantal uren later kwam de dokter naar me toe: “Mevrouw de Winter u heeft een herseninfarct”. “Wie? Ik? Dat kan toch niet!?”
“We gaan u opnemen, op de stroke afdeling.”
Ik werd in mijn bed naar boven gereden. Ik weet nog dat ik tegen de verpleging zei: “Ben ik wel goed hier? ” en ik wees naar het bord met stroke er op. De zuster zei: “Ja, mevrouw de Winter u heeft een stroke gehad.”
Revalideren
Ik was erg moe en sliep heel veel. Na 6 dagen mocht ik weg uit het ziekenhuis en ging ik een aantal dagdelen in de week revalideren bij Rijndam, waar ik erg goede hulp kreeg. Ik moest helemaal opnieuw beginnen met het leren om mijn dag in te delen, het huishouden te doen, enz. Alle structuur was weg. Na 6 weken kreeg ik een lijst van de ergotherapeut. Hierop moest ik invullen wat ik de hele dag deed. Toen de lijst klaar was keek ik er eens goed naar en ik schrok van het aantal uren dat ik lag te rusten en te slapen. “Dat gaat hem niet worden,” zei ik tegen mezelf. “Dit moet echt veranderen, dit wil ik niet en dit ben ik niet!” In plaats van slapen ben ik mezelf creatieve therapie gaan geven.
Creatieve Therapie
Zeven weken na mijn herseninfarct begon ik met het beschilderen van een koe. Geloof me, ik heb gewoon genoten, het was heerlijk! Niet nadenken, geen fysio, geen ergo, geen psycholoog, geen maatschappelijk werk. Gewoon lekker bezig zijn. Alleen ik, mijn handen en mijn gedachten. Totale ontspanning, gewoon alles even vergeten……3 uur lang! Wat een overwinning. Ik kon ineens 3 uur iets doen zonder moe te zijn. De dag erna werd ik wakker en ben ik er eens over gaan nadenken. Als dit voor mij zo ontspannend werkt, dan moet dat toch ook voor andere “patiënten” werken!?
En toen … .ineens werd er een stukje van mijn hersens bereikt dat ik al een paar weken kwijt was. Mijn ideeën kanon ging weer werken. In mijn hoofd was ik al een plannetje aan het maken om mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) workshops te gaan geven over positief denken in combinatie met kunst maken. Zo is het idee voor Woensdag Blijmakersdag ontstaan.
Woensdag Blijmakersdag
Met het project Woensdag Blijmakersdag wil ik mensen laten inzien dat ze, ondanks in welke situatie ze ook zitten, ze altijd iets kunnen doen, maken of bereiken. Ze kunnen even ontsnappen aan de wereld door creatief bezig te zijn. Iets leuks voor zichzelf maken of voor iemand anders. Mensen kunnen kiezen: ze kunnen kiezen om blij te zijn en Blijmakers te maken. Negatieve dingen ombuigen naar positieve dingen, focussen op wat we allemaal kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat in iedereen een kunstenaar zit. Alleen moet je het kunnen en willen zien!
Dagbesteding
Wat begon met Woensdag Blijmakersdag is uitgegroeid tot een succesvolle creatieve dagbesteding. We werken bij Studio Blijmakers met de “Blauwe Koe Methodiek”. Een methodiek die ik de afgelopen vijf jaar ontwikkeld heb. Een ontdekkingsreis naar de kunstenaar in jezelf! Via een creatieve ontdekkingsreis ga je ervaren wat de kracht van creativiteit met je doet. In iedereen schuilt een kunstenaar…….ook in jou!
Creativiteit inzetten als jouw eigen kracht, om te komen tot persoonlijke groei en probleemoplossing. Je doet een beroep op jouw eigen creatieve vermogens. Je ontdekt nieuwe kennis, vaardigheden en mogelijkheden om met de wereld om te gaan. Je krijgt met de ‘blauwe koe methodiek’ nieuwe inzichten.
Dankbaar
Ik ben erg dankbaar dat ik hulp kreeg van een aantal mensen om dit project op te starten. Een half jaar na mijn herseninfarct was ik zover dat ik Studio Blijmakers kon openen. Heel mooi, dat had ik de eerste weken na mijn herseninfarct niet kunnen bedenken… Het is onmogelijk om dit allemaal alleen te doen. Gelukkig werken er veel mensen bij Studio Blijmakers die allemaal weten wat creativiteit met iemand doet. Ik ben alle begeleiders erg dankbaar.
Positief denken en de kracht van creativiteit heeft mij erg goed geholpen; het heeft me kracht en energie gegeven. Dat is wat ik andere mensen ook heel graag wil meegeven!
“Samenwerken”
-An