Het verhaal van de Dordtse schapenkop

De inwoners van de stad Dordrecht worden ook wel Schapenkoppen genoemd: een bijnaam die zij met trots dragen. Maar waar komt die naam nou eigenlijk vandaan?
Daarvoor moeten we een stukje terug in de tijd. De Middeleeuwen zelfs. Toen al was Dordrecht een voorname handelsstad. Daarmee had de stad het recht om belasting te heffen op alle goederen die de stad uit én in gingen. Ook op vlees en slachtvee.
Nou waren die belastingen niet mals, en het zal niemand verbazen dat er zo nu en dan een poging werd gedaan om de belastingen te omzeilen. Zo waren er eens twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een levend schaap hadden gekocht. Ze verkleedden het schaap als een jongetje en zetten het een hoed op. Ze namen het schaap van weerszijden onder de arm, waardoor het schaap tussen de mannen op zijn achterpoten liep, en zo passeerden ze gedrieën de stadspoort, voorbij de wachters.
Het snode plannetje leek te lukken. Maar een meter of tien uit de poort, liep een hond. En toen die de geur van het schaap rook, begon hij te blaffen. Het schaap schrok en er ontsnapte een langgerekt bèèèèèèèèèh, uit zijn bek.
Deze legende kent helaas geen goed einde: de smokkelaars werden gearresteerd en verdwenen in het gevang. Het schaap zal vast wel zijn opgegeten. Maar de Dordtenaren hebben er in ieder geval een mooie bijnaam aan overgehouden.

schapen-schapenkoppen

Schapen van Studio Blijmakers

De schapen van Studio Blijmakers zijn een blikvanger voor elke kamer, bedrijf, ontvangsthal, beurs of tuin
Bij Studio Blijmakers maken we graag een schaap op maat voor je.
Zo heb je altijd een uniek en opvallend kunstobject.

Onze schapen zijn leverbaar in alle RAL Kleuren
Het is ook mogelijk een kunstschaap te laten maken door ons.

Dagbesteding steunen

Wil je de dagbesteding van Studio Blijmakers steunen?
Wil je een rose schaap met witte stippen of wil je een schaap met je logo erop? Misschien toch liever een kunstschaap. Bijna alles is mogelijk.
Met de opbrengst kopen wij weer nieuwe materialen voor de dagbesteding.

Neem voor de mogelijkheden contact op met Erica via info@studioblijmakers.nl

We hebben schapen gemaakt voor

  • Bedrijven  en particulieren
  • De etalages in de Dordtse binnenstad
  • Politieke partijen
  • Bibberbokaal (parkinson vereniging)
  • Zwemschaap voor CitySwim
  • Regenboogschaap voor Dordrecht Pride
  • Een gouden schaap voor Dordtenaar van het jaar
  • Een geldschaap voor een verhuisbedrijf en de Rabobank
  • Etc. etc.

Stichting Studio Blijmakers is een sociale, maatschappelijke, creatieve dagbestedingsplek voor mensen met NAH, en mensen met een andere vaak niet zichtbare beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt.